Saturday, May 14, 2022

PA0AKV/P, PAFF-0141, Witte en Zwarte Brekken, 13 mei 2022

Verleden jaar heb ik al eens een poging ondernomen om PAFF te activeren.

De set was een "kale icom 705" waar met een volle batterij 5 watt uit moet komen. De antenne was een buddipole welke ik als 40m  vertikale dipool gebruikte. Ik werkte vanuit de auto op de aangewezen parkeerplaats voor PAFF-0141.
Maar ..., er waren voor mij drie storende zaken:

  • werken vanuit de auto vond ik niet zo passen bij een Flora Fauna uitdaging
  • het vermogen van 5 watt is een beetje te weinig zeker voor SSB
  • de antenne is nogal wind gevoelig en wiebelig!!!

Dus dat moest anders ...

PAFF-0141 is een lang en uitgestrekt gebied en hemelsbreed is de uitloper maar 3km van mijn QTH, na onderzoek bleek het mogelijk via het Langweerder pontje en een voettocht van ongeveer 1,5 km bij een aantal aanlegstijgers van de Marre Kritte te komen die precies op het uiteinde van PAFF-0141 liggen. Dat was voor mij een goede uitdaging om te beginnen. Nadeel nummer 1 was hierdoor opgelost ...

Het vermogen opkrikken van 5 naar 10 Watt is mogelijk door het plaatsen van een LIPO batterij. Dus een 3S Lipo van b.v. 5000mA lost dit probleem op. Eh, helaas de spanning zakt snel naar 11,8 volt en de Icom zegt dan er hangt geen accu aan. Bij de Chinees toen maar een DC-DC converter gekocht en nu komt er 13,5 Volt uit en lijkt dit zeker 2 uur goed te gaan. Nummer 2 van mijn lijstje nu ook opgelost ...

De laatste uitdaging was tweeledig , een eenvoudige antenne en een bijpassende aanpassing (zeg tuner). Mijn oog viel op de ZM-4 van QRP-project, een eenvoudig te bouwen 10W Z-match voor 160-10m. 

Deze heb ik samen met de ICOM in een Pelican behuizing gebouwd en klaar was mijn PAFF set!

PA0AKV's GO-box

Met deze set-up dacht ik op 3 mei PAFF-0141 te activeren. Helaas bleek de hierboven beschreven locatie een verkeerde keuze te zijn geweest en stond ik net buiten het gebied. Maar ... de aanhouder wint dus ben ik op vrijdag de 13e wederom naar dit gebied gegaan en nu dus wel op een goede locatie naast de uitkijktoren vlakbij het agrarisch pontje van Jutryp.
Na een gesprekje met de aanwezige "boswachter", die hier voornamelijk op het water en eilandjes past, ben ik begonnen aan het opzetten van het Spiderbeam mastje. Het kan aan de uitkijktoren, maar ik heb toch ook maar even de schoorlijnen gebruikt! Er was niet al te veel activiteit maar wel een hoop QSB, vooral fluit en digitale signalen op veel delen binnen de 40m band. Het weer was ok en dit is zeker ook een mooie locatie voor PAFF!

Er zijn 18 verbindingen gemaakt in ongeveer 2 uur tijd. Voor de eerste geslaagde keer niet zo raar denk ik..... Nog minimaal 2 keer te gaan om de 44 rond te krijgen denk ik.

73/44, André, PA0AKV


IC-705 met GPS locatie gegevens


Antenne set-up

Stations set-up


3 comments:

PE4BAS, Bas said...

Leuke activatie met beschrijving van het station. Keurig in een koffer ingebouwd, heel mooi. Wat ik me wel afvraag of er geen storing/ruis ondervonden wordt van de DC-DC converter. Ik heb hier nl. ook mee geëxperimenteerd maar had zoveel ruis dat ik geen station meer kon horen.
73, Bas PE4BAS

pa0akv activiteiten o.a. Flora Fauna said...

Hoi Bas,ik merk geen extra ruis. Wel veel storing na aansluiten USB kabel. Ik denk dat de tuner hierinook een rol speelt. Zal morgen eens echt meren wat het effect van de dc dc convertor is
73 Andre

pa0akv activiteiten o.a. Flora Fauna said...

Hallo Bas het ruis getal neemt nauwelijks toe. Pas als ik de antenne ingang verbind met een meetsnoer en deze bij de dc dc convertor hou gaatde ruis 2 S punten toenemen
73 Andre pa0akv