Monday, May 23, 2022

Meerdere PAFFs met een nieuwe mode

De afgelopen maanden heb ik (PH0NO) me op het leren van morse gestort. In de jaren 90 hield het me tegen om voor een full license te gaan want ik zag de lol er niet van in. 
Als vnl. portable opererende ham zag ik er zo langzamerhand wel voordelen van - dat je compacter kunt gaan met behoud van bereik en dat je kunt opereren zonder lawaai te maken.
Om ermee aan de slag te kunnen moest ik dan wel echt morse gaan leren want als ik iets saai vind dan is het wel een digitale mode. En als je morse niet zelf kunt ontcijferen dan wordt het een digitale mode. 

Na een half jaar intensief oefenen durfde ik het aan om morse in het echt te gaan opnemen. Eerst dichtbij huis in parken die ik al vaker geactiveerd had. Mijn eerste poging was in PAFF-0085, zo ongeveer mijn achtertuin. Ik was best tevreden met de 48 CW QSOs op een draadje in de boom en 80W. Daarna volgde PAFF-0192 met 58 QSOs in CW en één van de oudste referenties: Veluwezoom PAFF-0019 - resultaat: 54 QSOs in CW. 

CW activatie van Roosendael PAFF-0085

Vervolgens heb ik kort bezoekje gebracht aan een park waar ik nog niet eerder was geweest: PAFF-0209. Hier heb ik phone en morse afgewisseld om de chasers een goede kans te geven deze nieuwe referentie te werken.

Mijn conclusie na deze testjes is dat morse een leuke en (zeker nu nog) uitdagende mode is. Mijn morse tempo is met 17wpm nog laag dus met phone kan ik meer stations loggen in dezelfde tijd. Het valt me wel op dat er een paar chasers zijn die ik alleen in morse tegenkom.

Hexbeam en yagi in PAFF-0205

Gemotiveerd door deze nieuwe skill ben ik afgelopen weekend "serieus" op pad geweest naar PAFF-0205 - Boswachterij Staphorst. In dit mooie bosrijke gebied was ik 5 uur aanwezig en zo'n 3,5u achter de radio actief. Condities waren sterk varierend. Soms kwam er een DX station hard door maar overall was het vrij rustig. Ik begon op de hoge banden met mijn hexbeam en eindigde met een end fed draad voor 40m aan een hoge boomtak. Ik had ook een kleine yagi mee met de hoop dat er Es zou zijn op 6m. Dat was er ook, maar niet in onze hoek helaas. 


Hoppend over banden en switchend tussen CW en SSB wist ik uiteindelijk 174 QSOs te loggen met stations in 38 DXCC verdeeld over 6 continenten.

Volgende doel: handmatig keyen onder de knie krijgen.

2 comments:

PA9CW, Tonnie said...

Lars,

mooi hoor, dat je CW "ontdekt" hebt. Veel plezier ermee!
En met de tijd zal de snelheid vanzelf omhoog gaan. "Oefening baart kunst."

73/44 - Tonnie - PA9CW

PH0NO said...

Dank Tonnie! Ooit gaan we in 30wpm een volledige QSO houden :)