Monday, May 24, 2021

PH0NO op de hogere banden @PAFF-0079

Pinksterzondag was het voor de verandering een keer droog. Voor mij een goede reden om de auto vol te laden met spullen en richting Gouda te rijden voor een /P activiteit in PAFF-0079. Dit gebied - dat bekend staat als Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein - was al een paar keer geactiveerd. De teller stond al boven de 500 gelogde QSOs. Omdat er duizenden WWFF chasers zijn en er ook nog steeds nieuwe chasers bij komen zijn het in de praktijk toch vooral de condities die bepalen hoe de activiteit verloopt. Ik had het gebied zelf nog niet geactiveerd en het ligt op 90 minuten rijden dus een prima kandidaat. 

Bewolkt maar droog in PAFF-0079

Het is Es seizoen en het natuurgebied is mooi open en vlak dus ik had in ieder geval mijn hexbeam in gedachten. Er was ook al wat Es op 6m geweest in de voorafgaande week dus mijn compacte 2/4/6m yagi ging ook mee. Helaas bleek daar zondagmiddag niet zoveel te beleven. Het leverde 1 QSO op met EI.

Er waren meer mensen blij met het droge weer. Het was daarom druk op de parkeerplek die ik had uitgekozen om mijn station op de bouwen. Het uitklappen van de hexbeam was een uitdaging omdat zo'n gevaarte al snel in de weg staat voor alle wandelaars en fietsers. Het leidde ook tot de nodige vragen - wat ik toch met die droogmolen van plan was.

De droogmolen (in de avond toen het rustig was)

Na een kort bezoek aan 6m ging ik naar 15m omdat daar een hoop activiteit leek te zijn. En dat bleek waar. Ik werkte er 70 stations en met de beam richting NA zaten daar ook VE en Amerikanen bij. De bulk van de contacten was met Gx. Vooral GM kwam hard door. Er zal wel een wolkje boven de Noordzee hebben gehangen.

Na anderhalf uur ging ik naar 17m waar ik in een half uur nog 30 stations werkte. Hier ook weer Gx stations maar ook een VE5. 17m was zoals gebruikelijk vrij rustig dus door naar 20m. Die band was drukker. De condities waren niet bijzonder maar in 2 uur stonden er toch weer 150 stations bij in het log. Ik begon met de hexbeam richting NA maar ik zag na verloop van tijd dat er openingen waren richting het oosten. Na de hexbeam gedraaid te hebben kwamen er inderdaad JAs door.

Subtiele /P opstelling

Ik had 10m overgeslagen omdat de Es niet sterk leek maar om 20:00u zag ik nog steeds spots op die band. Dus nog maar even daar geroepen met de beam richting SA. Dat leverde zowaar PY op, naast een handvol EU stations. Het werd tijd om in te pakken maar er was nog 1 band waar ik niet geweest was en waar ik met de hexbeam zo naartoe kon schakelen: 12m. De laatste 10 minuten daar gespendeerd en dat leverde weer een handvol EU stations op maar ook nog FY.

Normaliter ga ik ook nog naar 40m en soms 80m. Dat zijn de banden die de meeste contacten opleveren in WWFF. Het bleef deze keer echter te leuk om van de hoge banden weg te gaan. Er waren steeds weer leuke openingen en met 5 banden "onder de knop" is het prettig rond-hoppen. 

Uiteindelijk stond de teller na 5 uur radio-tijd op 286 QSOs met 45 DXCC. Er zaten 12 park to park contacten tussen (contacten met amateurs die op dat moment ook in een natuurpark actief waren). De yagi had ik niet mee hoeven nemen maar de hexbeam heeft zich weer bewezen. Met een brede dekking in EU, een handvol VE en W, JA, 4L, PY en FY was het een behoorlijke "world wide" activiteit.


 

1 comment:

PE1MR said...

Bij mij zowat om de hoek, op dat moment zat ik in de buurt van PAFF-0069 met slecht weer ;-)