Monday, May 17, 2021

PA44F en PA0PIW/P, PAFF-0190, Ketelmeer en PAFF-0189 Zwartemeer, 14 mei 2021

Het Ketelmeer, PAFF-0190, en het Zwartemeer, PAFF-0189, zijn dit jaar toegevoegd aan het PAFF-programma en waren nog niet geactiveerd. Beide gebieden bestaan grotendeels uit water, maar vanaf een aantal plekken kan de activatie op land plaatsvinden.

Ketelmeer

Op deze vrijdag was het Ketelmeer (PAFF-0190) als eerste aan de beurt. Rond 11.00 uur werd het station opgesteld op de dijk bij de het Informatiecentrum Balgstuw Ramspol. De balgstuw is een opblaasbare dam, gelegen tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer en is aangelegd om het gebied langs het Zwarte Meer te beschermen tegen opstuwend water uit het Ketelmeer. Het is de grootste balgstuw ter wereld en de enige die is bedoeld als stormvloedkering. Bij het informatiecentrum is er meer dan voldoende plek om een station op te bouwen: aan beide zijden van de dijk zijn weiden aanwezig die toegankelijk zijn. Helaas staan er geen picknicktafels. Die staan wel aan de andere kant van de N50 maar het uitzicht is daar een stuk minder fraai.

PA44F maakte gebruik van de Kenwood TS-480sat en de ongeveer 70 watt output vond zijn weg in de 20/40m linked dipole. Er werd begonnen op 40 meter en na een uur stonden er 74 stations in het log. Tijd dus om over te schakelen naar 20 meter om de jagers op wat meer DX-afstand ook de gelegenheid te geven. Een half uur later stond de teller met 26 QSO’s erbij op de 100. Actieve parkjager Bob - KD1CT wist het log te halen. Met 100 QSO’s in het log, was het tijd om te stoppen: er stond voor vandaag immers nog een ander gebied op de planning: Zwarte Meer PAFF-0189.

Locatie PAFF-0190

Drone foto van de locatie

Weer of geen weer ...

Zwartemeer

Vanaf de Ramspol kan je door een verplaatsing van ongeveer 200 meter snel binnen de grenzen van PAFF-0189 komen te staan. Wij hebben dat niet gedaan: voor de activatie van het gebied Zwartemeer hadden we een andere plek in gedachten, namelijk een vogelkijkhut in de Mandjeswaard. Dat betekende een korte autorit van 15 minuten van onze eerdere locatie. De Mandemakershut staat aan de rand van het Zwarte Meer, midden in de herstelde rietlanden. Je kunt er de roerdomp horen hoempen en de grote karekiet horen zingen. De hut is goed aangegeven door Natuurmonumenten en parkeren kan aan de weg op ongeveer 500 meter van de hut. Vervolgens leidt een wandelpad door de weilanden en het riet je naar de hut. Waarschuwing: wie niet van vliegen en muggen houdt, moet deze plek niet bezoeken! Maar voor wie zich daardoor niet laat weerhouden is de locatie een aanrader. Je hebt er een prachtig uitzicht over het Zwartemeer. De hut zelf is gebouwd met riet uit het gebied en is binnenin voorzien van bankjes en planken. Perfect voor het opstellen van een station.

Hier startte PA44F op 20 meter. Een half uur later stonden er 47 stations in het log. Ook hier was KD1CT weer van de partij. Daarna nog kort QSY naar 40m gegaan waar de teller met nog 17 QSO’s opliep. Onder zijn eigen roepletters en werkend met een end-fed en een IC-7300 had Gerard inmiddels ook nog 20 amateurs een “new one” gegeven. 

Na precies 1 uur actief te zijn geweest vanuit dit gebied zijn we gestopt. Na de afbouw van de stations hebben we nog even de tijd genomen om te genieten van de flora en fauna in het gebied. Een geslaagde activatie en met de verzuchting: “wat is Nederland toch mooi!”

Locatie PAFF-0189
Mandemakershut

Prima "nature shack" ...

Gert, bedankt voor dit uitgebreide verslag ! 73/44, PAFF-teamNo comments: