Tuesday, April 27, 2021

PF44F, PAFF-0114, Manteling van Walcheren, 27 april 2021

Aangezien ik er met mijn gezin een weekje tussenuit was in Zeeland, had ik mijn spullen meegenomen om ook in deze mooie provincie een gebied in de lucht te brengen. Ons verblijf was in Domburg en de Manteling ligt daar min of meer om de hoek. De parkeerplaats aan de Dunoweg is een van de weinige plekken waar je met de auto goed kunt staan. Het was fantastisch mooi weer met felle zon. Echter het bleek dat de wind verradelijk koud was. Hoewel ik eerst achter de auto zat onder de achterklep, ben ik later toch maar in de auto gaan zitten.

Ik had mijn antenne systeem weer iets aangepast. Mbv mijn miniVNA had ik 2 traps (voor 20m en 30m) gemaakt zodat ik met 1 vertikale draad 20, 30 en 40m tot mijn beschikking heb. Opzetten gaat dan iets makkelijker dan de fan vertical (was toch net teveel 'hay-wire'). Prestaties zijn vergelijkbaar (op 30 en 40m minder dan 1dB verlies, 20m 0dB). De spoelen van de traps zijn gewikkeld op 32mm PVC en de capaciteiten zijn stukjes Aircell7 die op juiste lengte worden geknipt om de kring op de juiste frekwentie in resonantie te brengen (iets onder de band). Met 2 radialen per band kon eea prima worden afgeregeld (SWR<1.3, tuner doet de rest ...).

De condities waren ronduit teleurstellend en de meeste verbindingen heb ik op 40m gemaakt. 30m liep slecht hoewel de stations die ik werkte best een goed signaal hadden. 20m was OK voor single skip verbindingen. Slecht 1 station uit de USA staat in de log (nee, dat was niet KD1CT). Enfin, ik had sowieso niet veel tijd, dus na ruim anderhalf uur met 78 stations in de log viel het toch nog wel mee.

In vakantietijd komen er natuurlijk aardig wat toeristen voorbij en ik moest  dus herhaaldelijk de nodige uitleg geven ...


73/44, Enno, PF5X

No comments: