Sunday, December 20, 2020

PF5X/P, PAFF-0147, Sint Jansberg, 19 december 2020

Tot nu toe heb ik veel met end-fed antennes gewerkt tijdens mijn 'field' activiteiten. Dat werkt op zich prima en je hebt 40, 20, 15 en 10m in 1 antenne. Nadeel is echter dat de draad een halve golf lang is op de laagste band (40m), dus 20m. Met 10 of 12 meter glasfiber mastjes moet je dan de laatste 10m wegspannen. Daarvoor moet bij voorkeur een (hoog) afspanpunt beschikbaar zijn of anders met een lang touw het uiteinde naar de grond wegspannen. Hoe dan ook de mast gaat toch flink krom staan. verder geen 30 of 17m dus heb je een tweede antenne nodig.
Ik wilde iets compacters maar wel full-size, met in ieder geval 30, 20 en 17m. Een end-fed valt dan sowieso af, omdat die banden geen harmonische verhouding hebben t.o.v. elkaar. Ik heb dus een beproefd concept toegepast: de "fan 1/4 wave vertical". 3 paralelle verticale stralers op ca. 25cm afstand van elkaar en 2 elevated radials per band. Ik gebruik verder een 10m mini GFK mast van Dx-Wire. De 30m 1/4 golf draad is ca. 7m en die bepaalt de hoogte van het voedingspunt, 2m boven de grond in mijn geval. De radials span ik dan vanaf die hoogte af, telkens 2 per band in tegenovergesteld richting van de mast en 120 graden tussen de banden onderling. De radiaal triplets worden eerst als dipool aangesloten (dus als fan dipool) en afgeregeld op X=0 (dus resonantie). Begin altijd met de laagste band. Daarna alle 6 radialen weer aan de mantel aansluiting van de coax en de 3 stralers aan de midden ader. De stralers ook weer afregelen beginnend met de laagste band. Voor het afregelen is een VNA een bijna onontbeerlijk hulpmiddel. Die zijn tegenwoordig al voor ca. €50 te koop (Google: Nano VNA). Een "must-have" voor iedereen die met antennes in de weer is. Ik heb zelf een FA-VA5 van DG5MK (bouwpakket).

30/20/17m 1/4 golf 'fan' vertical opgesteld in PAFF-0147

Voorts heb ik recentelijk een zgn. portable power station aangeschaft, de EcoFlow River 600. Hiermee kan ik nu ook in stiltegebieden actief zijn en wordt mijn "CO2 footprint" sowieso een stuk gunstiger. We staan wel in natuurgebieden tenslotte ...

Dit apparaat heeft Li ion batterijen en een inverter die een zuivere sinus genereert tbv 220VAC en kan max 600W leveren. De totale capaciteit is 288Wh (evt. uit te breiden tot het dubbele met een extra batterij pakket). Je kunt er ook een zonnepaneel op aansluiten (max. 200W) om zodoende bij te laden terwijl je vermogen afneemt. Daardoor kun je weer langer actief zijn ... Die zuivere sinus is natuurlijk fijn (weet je zeker dat er geen rare dingen gebeuren als je je voeding aansluit), maar de fabrikant bleek zich iets minder om HF signalen/storing te hebben bekommerd. Er moet een FT240-31 kern aan te pas komen om de HF spurious die op de 220V aanwezig was weg te filteren. Zie voor details op mijn eigen blog (in het Engels).

Enfin, ik wilde dit alles graag eens uit proberen en ben daarom naar de Sint Jansberg gereden, een gebied dat ik nog niet had geactiveerd en eigenlijk vlakbij mijn woonplaats ligt. Ik heb gekozen voor een vlak en open stuk terrein aan de rand van de meest oostelijk punt van het gebied. Je kunt er net met de auto oprijden omdat het vrij stevige zandgrond is. Er waren veel wandelaars en mountain bikers die ook op deze dag, mede door de Corona maatregelen, in grote getale, maar op gepaste afstand van elkaar, voorbij trokken. De vrijwillige boswachters van Natuurmonumenten heb ik even uitgelegd welke type vis ik met mijn hengel ging vangen (sic).

Ik had vrijdag de radialen al afgeregeld op een stukje grasland vlak bij mijn huis, maar moest nu de stralers nog even afregelen. Waarom ben ik zo'n rund dat het toch voor elkaar krijgt om er gelijk teveel vanaf te knippen ?? Enfin, toevallig had ik een kroonsteentje bij me dus eea. kon ik toch nog snel op de juiste frekwentie zetten.

Om 1146utc stond de eerste verbinding op 20m in de log. KD1CT volgde al snel en was keihard. Dat verbaasde me op zich niet. De antenne stond midden in de drassigheid en met elevated radials is de afstraalhoek laag, dus ideaal voor DX.
Na een spot kreeg ik behoorlijke pile-ups ook al werkte ik met slechts ca. 60W. De Canadeze RAC contest haalde wel wat belangstelling weg denk ik, maar ik heb toch wel redelijk wat stations uit Noord-Amerika gewerkt op 20m. 17m viel tegen. Hoewel er echt wel condities waren (WK2S in de log), was er gewoonweg weinig aanbod. 30m ging aanvankelijk ook prima met Europese stations, maar viel later stil. Totdat om ca. 1315utc ineens W6YI (Californië) mij aanriep, met een prima signaal. Dankzij zijn spot volgden snel daarna W9OO en K8MFO. Die laatste was nagenoeg S9 en kwam met een multi-path signaal binnen (SP en LP ??). Jammer dat er niet meer Noord-Amerikanen goed opletten ... Hier een deel van de log geplot mbv LogAnalyzer 3.2.

Paars = 30m, Oranje = 20m, Rood= 17m

Al met al een geslaagde activiteit met uiteindelijk 114 CW QSO's in de log. Prima plek, alleen een beetje druk.
Na 1:45u activiteit met ca. 60W output had ik nog 20% van de batterij lading over in mijn power station. Kortom, dit is een prima apparaat voor dit soort toepassingen. Een korte berekening leert dat ik dan samen met mijn laptop en keyer gemiddeld ca. 125W opneem. Gelet op de duty cycle van CW en de output power lijkt dat een redelijke waarde.

Ik wens iedereen fijne Kerstdagen en een voorspoedig, DX-rijk en vooral gezond 2021.

Enno, PF5X

No comments: