Sunday, June 20, 2021

PD0RWL/P, PAFF-0189/0190/0108/0192, 18 juni 2021

I.v.m. het aanmelden op de WWFF agenda via Internet, zag ik ook het nieuws van Agentschap Telecom op de VERON en VRZA site staan: de N de uitbreiding die op 18-6-2021 inging !

Vandaag gelijk maar de test gedaan, om als N 40 ~ 50 Watt te draaien in plaats van de 20 Watt die ik meestal gebruik (ook in België). 100% meer vermogen gaf, naast de uitbreiding in de band, zeer veel QSO's vandaag. Met één 90 Ah accu, met in totaal 425 QSO's, was PD0RWL/P vandaag bijna een DX station te noemen. Leuk voor de hunters zodat velen in aanmerking kunnen komen het PAFF Award.

Voorheen was het aantal QSO's  gemiddeld 200 tot 300 in het ongeveer zelfde tijdsbestek als vandaag.

Zeker op 40 meter heeft de nieuwe Novice uitbreiding een echte meerwaarde. 7095 voor de QRP station gaat nu ook beter, gelet op het QRP bandplan. Dat geldt ook voor de digi modes.

Het uitgebreidere band gebruik op 20 meter phone heb vandaag niet echt kunnen ervaren want ik heb niet veel stations gewerkt, maar merk wel dat het beter gaat als je wat hoger in de band werkt. Vandaag waren 4Z4DX en KD1CT weer goed te werken op 20 meter. Op 10 meter kwam slechts één station  retour op CQ Flora Fauna.

Zelf vind ik het leuk QSO's te maken in de natuur. Lekker buiten in prachtige natuurgebieden. Ik hoop in 2021 in goede gezondheid met mijn 71 jaar de Wadden eilanden aan te doen. Dat staat nl al jaren op mijn verlanglijstje.

Het loggen doe ik met een 11 inch laptop middels het programma OZFF.  Daar ben ik zeer tevreden over. Gewerkt werd met de bekende spullen: Icom 706MK2G en de Windom antenne FD4, die ik voor 80% gebruik. Dat is een prima antenne, en ik span deze Noord/Zuid af als dit mogelijk is. De mast van 8 meter is op het trekhaak platform gemonteerd.

PAFF-0189, Zwarte Meer

Vandaag vroeg vertrokken 04:00 uur om meerdere referenties (4 maal PAFF) en één PA referentie (COTA/WCA) te activeren en i.v.m te rijden afstand.
Er werd regen en onweer voorspeld, dus heb ik de buienradar met het oog op het weer extra aandacht gegeven. Met onweer is het oppassen in het veld. Ik maak gebruik van een opsteek coax plug die ik redelijk snel los kan trekken en naar buiten kan werpen met onweer. In de auto zit ik dan zelf in een kooi van Faraday. Met een bakje koffie erbij wacht ik het onweer wel af tot het echt voorbij is, om daarna pas weer aan de slag te gaan.
In PAFF-0189 heb ik 116 QSO's gemaakt. Het gebied is goed bereikbaar, en als tip: 100 meter ernaast is PAFF-0098. Ook daar goed te werken, en deze 2 referenties zijn dus makkelijk te combineren.

Er staat een bordje "gebied niet betreden", maar vóór het bordje is gebied goed te activeren.

           


PAFF-0190, Ketelmeer en Vossemeer

Een prima activatieplek aldaar, waar ik na een 1/2 uur aankwam. Met dank aan de eerste activator, met zijn info is het gemakkelijk te activeren. De mast en antenne weer opgezet om in PAFF-0190 te gaan beginnen. De regen en het onweer was er niet meer, dus kon PD0RWL veilig aan de slag. Ik kwam weer veel stations tegen die in de eerste activiteit ook heb gewerkt.
In korte tijd had 106 QSO's in het log staan met soms stations die uit mijn omgeving Schijf, JO21gl, komen, o.a. ON3GTV, PA3GJK en Corné, PA3UN.

Ik had een mooi uitzicht op het Ketelmeer.

Hierna ben ik weer op pad gegaan naar PAFF-0108 met kasteel activiteit PA-00147, hetgeen weer een reisje van een half uur was.

            


PAFF-0108, Rijntakken (incl. COTA/WCA PA-00147, Kasteel Hattem)

Vooraf had ik thuis met Google maps een plekje gezocht waar ik 2 activiteiten tegelijk zou kunnen doen. Dit plekje zit net in beide gebieden.

Ook hier liepen de QSO's snel, met weer stations die ik al eerder die morgen had gewerkt. De condities voor kortere afstand werden wel wat minder overigens. Naast de Flora Fauna jagers, waren er veel kasteel jagers, dus ik denk dat velen weer wat punten hebben kunnen toevoegen om een Award te verkrijgen. Er waren weinig fietsers en wandelaars in de directe omgeving, vanwege het verwachte onweer en regen, maar bleef ook hier droog. Wel steeg de temperatuur tot 27 graden.
PAFF-0108 geeft wat extra, nl. er zijn gecombineerd vele kastelen te activeren. En dan is er natuurlijk een mooi natuurlandschap ...

Na het afbreken van het station ben ik vertrokken naar PAFF-0192, het Veluwe gebied. Hier een plekje gezocht om later activators van dienst te zijn, die meerdere activiteiten op kort afstand van elkaar willen doen.

                   


PAFF-0192, Veluwe

De reis van PAFF-0108 naar PAFF-0192 was kort, 15 minuten. Ik had een plekje gevonden, goed voor een 'P' marker. Het geeft plaats voor 8 tot 10 auto’s en met de nodige schaduw ... Helaas is het Internet bereik heel slecht aldaar. Het was dus ook gewoon 'CQ Flora Fauna' roepen op 7144, en tijdens het QSO de OM vragen om melding op het DX cluster te maken. Harry, PA1H, kwam ik al spoedig tegen op 40 meter. Dank aan Harry en de andere spotters, waardoor ik het log sneller vol kon maken (~100 QSO's).
Behalve de 40 en 20 meter band heb ik ook 10 meter geprobeerd en daar één station kunnen werken.

Voor wat betreft DX heb ik  4Z4DX en KD1CT kunnen  werken met prima signalen.

Hier waren wel wandelaars. De omgeving geeft volop schaduw en het is een prachtig gebied.

            


In totaal heb ik dus 425 QSO’s gemaakt. op één - zeer warme - dag in verschillende landschappen en mooie natuurgebieden.Vele stations zijn vanuit op meerde gebieden gewerkt, waaruit blijkt dat er veel interesse is voor de WWFF activiteiten.

Tijdens de reis terug was er nabij Utrecht veel hagel, regen, onweer en sterke wind. Er werd zeer langzaam gereden ... Verder richting het zuiden was er ook langzaam rijdend file verkeer. Desalniettemin kwam ik tegen 19:00 uur weer veilig thuis na een dag van 15 uur !

Thuis aangekomen zie ik op Facebook een opname van Jurgen Vertommen, ON3UA. Dank je Jurgen !

Al met al is 18 juni 2021 goed benut, hi ! [ed. dat kun je wel zeggen Toon !]

73/44, Toon Naenen, PD0RWL

No comments: