Friday, January 21, 2022

PF44F, PAFF-0179, Zeldersche Driessen, 21 januari 2022

In verband met mijn trip naar Curacao eind januari, wilde ik mijn EFHW voor 30m ook geschikt maken voor 17m middels een trap. De trap had ik thuis gemaakt middels een spoeltje op 32mm PVC pijp en een stukje Aircell7 als capaciteit. Mbv een mini-VNA kon de trap snel op frekwentie worden "geknipt". Maar in het veld moest de EFHW natuurlijk even op lengte worden geknipt. Dat heb ik gecombineerd met een korte activiteit vanuit de Zeldersche Driessen, een gebied waar ik al eens eerder ben geweest en waar je rustig kunt staan.

Voorts heb ik recent een grote telescopische whip gekocht bij Moonraker, de MRQ-213. Deze whip is wat langer dan de MFJ-1979, maar hij is toch iets goedkoper en hopelijk van betere kwaliteit dan die van MFJ (zie eham.net). Ik wilde deze antenne ook eens uitproberen. Middels een CB bracket (PL naar 3/8-24 schroefdraad) kan ik het ding aan mijn bagage drager op de auto monteren. Grappig gezicht zo'n XXL transistor radio uitschuifantenne ...
Nog wel even belangrijk. Door de montage via een (geisoleerde) bagagedrager heeft de antenne weinig tegenaarde. Daarvoor heeft o.a. Diamond een handige oplossing, de MAT-50. Dat is een magnetisch, geleidend matje dat de aarde van de antenne capacitief koppelt aan de auto carroserie. Werkt uitstekend: met mat goede SWR overeenkomstig de 1/4 lengte van de whip, zonder mat is het moeilijk afregelen en heb je veel handeffect (en dus mogelijk RF terugwerking).

Op locatie heb ik eerst de EFHW afgeregeld mbv mijn FA-VA5 analyzer. Mooie dip op 10.110 MHz en 17.99 MHz (iets te laag, maar de tuner doet de rest). Ik ben begonnen op 30m en werkte daar vrij vlot de "usual suspects". Daarna naar 18 MHz. Helaas waren de condities niet fantastisch. Dus toen heb ik mijn bagagedrager op de auto gezet met de whip erop, zodat ik op 20m kon uitkomen. Ik had de whip van een "quick (dis)connect mount" voorzien. Op die manier kun je heel snel in de lucht zijn. Ik was niet ontevreden. Een redelijk aantal Noord-Amerikanen vonden hun weg in het log. Ik ben later nog even terug naar 17m gegaan, en kon daar toch nog wat DX werken. Ondertussen was ik de 44 QSOs gepasseerd en gelet op de matige condities en het betrekkende weer, hield ik het na 1:20u en 52 QSOs voor gezien.

73/44,

Enno, PF5XOpstelling (17/30m EFHW rechts en whip links) en close-up van de 5m whip. Als je goed kijkt kun je de MAT-50 op het dak zien liggen.


No comments: