Sunday, January 16, 2022

PD0RWL/P, PAFF-0116, Kempenland-West, 15 januari 2022

Dit was voor mij de eerste activatie in Nederland samen in combinatie met de DARES regio 20 "Kegelschepen oefening". Het ging daarbij om berichten uitwisseling vanuit Midden- en West-Brabant naar een station in Oost-Brabant, regio 21, die uitgezonden werden door totaal 10 "Daristen".
Ik was hier als portable tussenstation ( Tilburg-Sterksel ), om voor zo nodig berichten door te zetten op 145.400MHz FM.
Het was een dag met prima condities op 2 meter.

Ik kwam aan om 7:30 uur, en heb de volgende antennes opgesteld:
1 mastje met de FD4 voor HF en daarnaast op een mastje van 2.5m de Daimond X 510 en mobiel TWX raamantenne t.b.v. de portofoon. De sets waren: Yaesu FT 2980 (VHF), de Icom 706 MK2G (HF), en een Baofeng portofoon (VHF).
Na een bakje koffie rond 8:30 uur, ben ik op 40 meter gestart met het maken van QSO's vanuit PAFF-0116. De condities wat mager, maar ik had toch voordat de oefening van start ging al 40 QSO's in het log. De DARES oefening duurde ongevver 2.5 a 3 uur. Het was leerzaam en leuk zo samen communicatie door te zetten naar het eindstation op een afstand  van 70 a 80 km. ZOdoende konden de FM berichten in Tilburg worden omgezet naar Winlink.
Intussen was het middag geworden en ben ik weer op 40 meter begonnen. De condities waren  aanmerkelijk beter, en ook op 20 meter was het prima, zelfs wat DX: 2x VE en 1x USA. Zoals vaak in een natuurgebied was er geen QRM op HF.

Omdat 's ochtend de condities op VHF goed waren (oa ON3ONX Brussel => 85 km vanaf Casteren). Ben ik na HF teruggegaan naar 2 meter om eens af te tasten wat dit zou brengen ... Een paar stations wil ik er uit lichten:
Arno, PH2A, zelf ook fervent fauna flora activator, met afstand 56 km, werkte mij met zijn rondstraler met een 5/5 rapport, maar met een horizontaal gepolariseerde antenne 5/9 + (!).  Dank je voor de spot op 2 meter, Arno. Ook PB1HBF heeft deze zelfde opmerking: horizontaal gaf een beter rapport dan op rond straler, met een afstand van 65 km.
Verder nog een mobiel station PD2HAD over 44 km. Dat was ook een leuke afstand. PD0DX, 83 km en tenslotte was ON4AKH de kers op de taart met 128 km naar Oudenaarden.
Het was leuk om alleen al op VHF een 20-tal stations in PAFF-0116 te kunnen loggen.

20 meter heb ik over korte afstand nog een mooi QSO gehad met Rob, PD2RST. Hij was mobiel in de  omgeving en goed te werken (5/5 tot 5/7).

Terug naar de natuur:
Dit deel van het gebied is een smalle beek, de Grote Beerze. Het is een mooie plaats om de draad antenne over de beeke te spannen. Prima afstraling! Soms een wandelaar of fietser die voorbij kwamen in deze mistige morgen. Ik heb veel vogels kunnen spotten en een ree op afstand ca. 200 meter. Het was een poos geleden dat ik zoveel wild gezien heb. Het auto verkeer was wel een beetje rumoerig als gevolg van de kasseien weg ...

73

Toon Naenen,PD0RWLNo comments: