Wednesday, September 27, 2017

PA4VHF on tour

Dick PA4VHF/p  was het afgelopen weekend actief vanuit vier verschillende natuurparken. Hier zijn ervaringen:

Vrijdag 22 september PAFF-0070 Vecht en Beneden Regge 
Eerst PAFF-0070 aangedaan, en de noordkant opgezocht.
Op de parkeerplaats staan 2 plattegronden…interessant detail is dat een van de plattegronden ondersteboven is geprojecteerd, ofwel het zuiden ligt aan de bovenkant van de kaart…
Dit keer een iets luxere operating positie uitgekozen bij een picknicktafel aan de rand van een zandvlakte genaamde “Sahara” .Mooie wat hoger gelegen lokatie met vrij zicht richting west. In een uurtje tijd toch nog 18 qso’s kunnen maken waarvan 2 met de USA Leuk was ook een qso met PA3JD uit Dedemsvaart een kilometer of 10 verderop…. hij werkte met 250mW… en ook nog eens op 20m.

Zaterdag 23 september PAFF-0103 Olde Maten & Veerslootslanden
Zaterdag bijtijds op weg naar deze bijzondere PAFF. Dit keer alleen, de xyl bleef op bezoek bij familie. Bijzonder vanwege het feit dat het hier om een behoorlijk ‘gesloten gebied’ gaat waar de zondagsrust hoog in het vaandel staat. Uit respect hiervoor dus niet op zondag het gebied geactiveerd en gekozen voor een onopvallende opstelling, er van uitgaande dat niet iedereen in het gebied gecharmeerd is van ‘radiozendamateurs’.
(Voor degenen die hier ook eens QRV willen zijn: respecteer de zondagsrust in dit gebied, dus ga hier niet op zondag zenden, en wees terughoudend als het gaat om opstellingen met mastjes ed)Dit keer voor het eerst vanuit de auto gewerkt, zodat ik ook in phone kon uitkomen zonder dat dit geluidsoverlast veroorzaakt. De end fed werkt razend snel in een boom gehangen, waarna ik kon beginnen.

44 verschillende stations werken met QRP was ook nu weer een hele klus, maar na 2,5 uur kon ik toch een 60 tal QSO’s in het log krijgen, waaronder een 5-tal “park-to- park”(P2P) verbindingen.
Opvallend was dat tijdens mijn bezoek er meermaals dezelfde auto (controle?) op de parkeerplaats kwam kijken….

Na afloop van de activatie nog een bezoek gebracht aan “De Veldschuur” waar in een aantal vitrines een voorwerpen zijn tentoon gesteld die daar met opgravingen zijn gevonden. Er zijn wat wandelroutes, en ook een voor kinderen “doe” wandeltocht over het terrein.


Zondag 24 september PAFF-0102 Holtingerveld 
Voor zondag stond Het Holtingerveld, PAFF-0102 op het programma.
Het weer was fantastisch en dat was ook goed te merken aan de enorme drukte bij aankomst. Ik wilde eerst QRV zijn vanaf de parkeerplaats bij de Hunnebedden, maar door de grote drukte uitgeweken naar een weggetje verderop wat rustig plekje leek…..

Ook nu weer gekozen voor ‘de easy way’ , namelijk QRV vanuit de auto.
Amper QRV, en het werd al snel veel drukker, bleek dat ik op een populaire plek stond waar ruiters graag het bos in gaan met hun paarden. De nabij gelegen ‘geniepunt’ blijkt lokaal een zeer geliefd object voor mens en dier. Dit keer dus eens een ander uitzicht, namelijk op niet altijd even handig manoeuvrerende auto’s met paardentrailers.Ook nu was het weer hard werken voor 44 QSO’s, waarbij ook nu weer enkele SSB QSO’s zijn gelukt, soms zelfs met 59 over en weer…het kan dus toch. Apparatuur was ook nu weer de gebruikelijke, een KX3 met 5Watt output gevoed uit een 5,8Ah LiPo accu.

Antenne is een home made end-fed, 20m lang, verticale deel is meestal een meter of 8 hoog. Bij het samenstellen van het station heb ik geprobeerd alles zo licht mogelijk te houden. Bij de end-fed bijvoorbeeld heb ik geen eindisolator gebruikt en heel licht antennedraad met dunne afspanlijn. Als coax wordt 5m ultra-light DXW174 gebruikt (vergelijkbaar met RG174). Antenne, balun en coax wegen tesamen 400 gram…

De nieuwste plannen bestaan uit het koppelen met een zonnepaneeltje, echter ik ben er nog niet uit hoe ik dit het beste kan combineren met mijn lipo accu.

No comments: