Monday, September 11, 2017

PF5X twee keer actief vanaf PAFF-0108

Zaterdagochtend was het hier erg mooi weer, en dus besloot ik de auto vol te laden met: 1 10m alu mastje, 1 12m glasfibermast (niet gebruikt uiteindelijk), aggregaat + benzine, Icom IC-7100, LDG IT-100 tuner, Icom PS-85 PSU, microKeyer I, Palm nanopaddle, een aantal rollen coax, touw, etc.
In een Skoda Octavia Stationwagon kan je dat allemaal makkelijk kwijt ...

Ik had op Google maps al een mooie plek gevonden binnen PAFF-0108 (Rijntakken) die met de auto goed bereikbaar zou moeten zijn. Dit bleek inderdaad het geval (hoewel ik van een lokale voorbijganger hoorde dat dit alleen in het weekend het geval is ivm verkeer tbv grondverzet door de week). Ik kon een stukje een braakliggend stuk land oprijden en had daar alle ruimte om antennes te plaatsen. Uitzicht op de Waal en op een oude steenoven die volgens dezelfde voorbijganger een rijksmonument is (of wordt).
Mijn alu mast opstelling bleek iets te licht uitgevoerd en viel bij een windvlaag van 1 Bft om (dom ... !). Gelukkig stond er een stalen paal op het terrein, weliswaar midden in de brandnetels, maar met hulp van een paar andere geinteresseerde voorbijgangers hebben we de mast in 10 min verplaatst en tegen de paal aan bevestigd.Als morse man heb ik alleen in CW gewerkt. Ik begon op 40m en kon in 2 runs van 15min 23 QSOs loggen. Daarna droogde het op en besloot ik een dipooltje voor 20m in de mast te hijsen. Dat resulteerde in de volgende 40 min in de rest van de totaal 51 QSOs (waaronder 1 Amerikaan: K2VV). Op een of andere manier wisten 2 stations een dubbele verbinding te maken zodat het netto op 49 QSOs uitkwam in totaal iets meer dan een uur "air time".Na alle zaakjes weer te hebben afgebroken, losgekoppeld en ingepakt ging ik tevreden naar huis. Die tevredenheid werd nog versterkt toen bij thuiskomst bleek dat het overal in de nabije omgeving keihard had geregend, terwijl ik de hele middag in de stralende zon bezig ben geweest.

Wat ik de volgende keer anders ga doen: het station thuis zoveel mogelijk al aansluiten en aangesloten in een krat meenemen. Dat (uit dozen halen, gedoe met veel snoertjes etc.) kostte nu teveel tijd die ik beter aan het opzetten van de antennes kan besteden. Hopelijk is de belangstelling dan ook wat hoger, hetgeen nu door de SSB velddag misschien wat negatief werd be├»nvloed.

[Tweede bezoekje] 
Zondag 10 september werd zonnig en droog weer voorspeld, wat in deze periode van wisselvallig weer wel direct als een "opportunity" moest worden opgevat. Kortom, de auto weer volgeladen en op pad naar dezelfde plek bij Deest in PAFF-0108 als vorige week. Ik had deze keer mijn station (TX, tuner, PSU, keyer, etc.) al geheel aangesloten in een klapkrat klaar gezet zodat ik sneller in de lucht kon komen. De alu mast is nu 2 keer getuid en stond daarom nu veel steviger, Zie foto.


De condities waren nog steeds tamelijk slecht helaas. Ik begon op 40 meter waar de alu mast als verticaal dienst doet, Prima SWR en ik kon 25 QSOs maken, maar het aanbod viel tegen en droogde op. Op 20 meter bleek dat mijn dipool, gelabeld met "20m" helemaal niet op 20m resonant was maar op 16.5 MHz (had ik vorige week door gebruik van de tuner helemaal niet gemerkt). Snel "in the field engineering" resulteerde in een goede SWR op 20m (beide zijden met ~85cm draad verlengd). Op die band liep het wat beter, 60 QSOs, waaronder 1 JA en 1 USA. Het aggregaat deed zijn werk weer zonder problemen.Volgende keer maar eens naar een ander park hier in de buurt ...

No comments: