PAFF Info - Nederlands

Belangrijke info over PAFF - in het Nederlands

(PAFF info in Dutch - for info in English please choose one of the other pages)

Deze pagina bevat de belangrijkste informatie over het PAFF programma - in het Nederlands. Je vindt hier info over:


WWFF is een wereldwijd award programma waarbinnen OMs op pad gaan en radio-actief zijn vanuit een natuurgebied. Het is een programma dat al vele jaren actief is en waarbinnen elke dag meerdere stations actief zijn. Als activator geeft het je een mooi doel als je eens een keer /P actief wilt zijn - alleen of met een radiogroep. Je komt op hele mooie plekken in Nederland als je één van de natuurgebieden kiest voor je activiteit.
Omdat er wereldwijd een grote groep OMs is die binnen dit programma "natuurparken sparen" om zo awards te halen, kun je bij goede condities een keer een pile-up meemaken vanuit de ontvangende kant. 

Activeren van PAFF locaties

Voor het aktiveren van PAFF locaties is het belangrijk dat je je (OM + hele station) binnen het natuurgebied bevindt zoals dat door de IUCN is gedefinieerd. Het PAFF programma kent een verzameling natuurgebieden die meetellen. Je kunt de lijst vinden op de pagina PAFF References. Hier kun je de grenzen van ieder park bekijken op de PAFF kaarten (0001-0049, 0050-0100 en 0101-0120). De kaarten zijn gesplitst omdat Google Maps maar een beperkt aantal elementen per kaart kan ondersteunen.

We adviseren je om altijd even het beschikbaar gestelde kaartmateriaal te bekijken voordat je op pad gaat. Helaas gebeurt het nog wel eens dat iemand niet op de goede plek actief was. In dat geval telt de activatie niet mee. Let hier vooral op als je aan de rand van een natuurgebied bent. Daar kan een paar meter verschil bepalen of je een natuurgebied activeert of "een plek heel dicht bij een natuurgebied".

Binnen PAFF accepteren we elke log van een /P activiteit, zolang deze aantoonbaar vanuit een natuurgebied heeft plaatsgevonden. Dit is ongeacht hoeveel contacten je hebt gemaakt. Om als activator voor WWFF awards in aanmerking te komen, moet je minimaal 44 verschillende stations hebben gelogd vanuit een natuurpark. Dit aantal kun je eventueel in meerdere bezoekjes verzamelen. 

Je kunt maar vanuit één gebied tegelijk actief zijn. In een paar uitzonderlijke gevallen is een natuurgebied een onderdeel van een groter natuurgebied. Je zou dan kunnen denken dat je beide tegelijk kunt activeren maar in dat geval is alleen het kleinere gebied geldig op die plek.    

Om te zorgen dat de wereld weet dat je actief bent kun je een aantal dingen doen:

  1. je activiteit van tevoren aankondigen via de WWFF Agenda
  2. je activiteit melden op de WWFF facebookpagina
  3. dicht in de buurt blijven van de WWFF frequenties (Phone: 3.744, 7.144, 14.244, 18.144, 21.244, 24.944, 28.444; CW: 3.544, 7.024, 10.124, 14.044, 18.084, 21.044, 24.894, 28.044)
  4. zorgen dat je gespot wordt met je PAFF locatie op het cluster

Zorg ervoor dat je foto's maakt waaruit op te maken waar is je actief was. Typisch is dit een foto van je opstelling met een foto / schermprint van je GPS.

Stuur na afloop je log met foto's naar ons op. Wij beoordelen het materiaal en bij akkoord zorgen we ervoor dat het log bij WWFF in de database belandt. 
We kunnen alleen ADIF log files afhandelen. Lognaam graag als volgt: "CALL @PAFF-0xxx YYYYMMDD.adi" (voorbeeld: "PH0NO @PAFF-0019 20151225.adi")

Kiezen van een PAFF locatie

Bij het kiezen van een locatie kun je je door van alles laten leiden. Praktisch is dit vaak - hoe ver is het van mij vandaan? Maar het kan ook interessant zijn om te kijken naar hoe vaak de locatie al geactiveerd is. Hiervoor kun je terecht op de WWFF LogSearch pagina: http://wwff.co/directory/statistics/
Let op: dit is een flinke tabel die wat tijd nodig heeft om te laden. Zo gauw de data geladen is kun je bij "Program" kiezen voor "PAFF". Je ziet dan alle parken en de activiteit. Je kunt ook nog specifieke jaren terugkijken. Dit geeft je een indruk hoe recent er nog activiteit is geweest.

Nog een argument is het kunnen combineren van verschillende award programma's. Zo zijn er kastelen in of aan de rand van natuurparken die meetellen voor het World Castle Award programma, zijn er zowaar twee heuveltoppen in natuurparken die meetellen in het SOTA programma en is er (in ieder geval) één vuurtoren in een natuurpark die meetelt voor het WLHS programma.
De combinatiemogelijkheden zijn terug te vinden op de Google kaarten.


Werken van WWFF stations ("chasen")

WWFF is een actief programma met dagelijks meerdere activaties, waarbij de mate van activiteit sterk verschilt per DXCC. Als "chaser" is het voldoende om een verbinding te maken met een station dat een WWFF expeditie uitvoert. De activator zal zijn log opsturen naar de nationale coordinator. Deze zal het log uploaden naar de WWFF database. Vanaf dat moment is de verbinding geldig en telt hij mee voor de totaalstand en voor awards.

Aanvragen van awards

WWFF stelt verschillende soorten awards beschikbaar. Er zijn awards die uitgegeven worden door de landenorganisaties (zoals ons PAFF award) en er zijn wereldwijde awards waarbij je punten kunt halen voor het werken van verschillende dxcc's, verschillende continenten of voor het totaal aantal gewerkte stations over alle landen heen. De lijst is te vinden op http://wwff.co/awards/global-awards/

Deze awards zijn er voor chasers (OMs en SWLs) en activators. Voor activators is er nog een speciaal award voor het aantal park-to-park contacten dat je hebt gemaakt. In Nederland hebben we voor activators ook nog speciale jaarlijkse awards. Meer hierover lees je hier: jaarlijkse activator awards

Veruit de meeste awards zijn elektronisch (JPG of PDF) en worden gratis verstrekt.

De awards kun je aanvragen via de LogSearch functionaliteit van WWFF
Hiervoor moet je wel aangemeld zijn bij WWFF en inloggen op de WWFF website (meer daarover vind je hieronder).


Actief deelnemen aan de WWFF community (aanmelden en inloggen)

WWFF heeft twee belangrijke platforms waar je meer informatie kunt vinden en zelf informatie kunt plaatsen: de WWFF website en de WWFF Facebook groep.

Op de WWFF website vind je de WWFF agenda waar je geplande activiteiten kunt bekijken en zelf je activiteit kunt toevoegen. Verder vind je er de overzichten van gewerkte of geactiveerde natuurparken en kun je er awards aanvragen.
Op de WWFF facebook groep vind je aankondigingen van activiteiten, ervaringen vanuit het veld en worden met enige trots behaalde awards gepost.

Om je aan te melden bij de WWFF Facebook groep heb je een Facebook profiel nodig. Vervolgens ga je naar de WWFF groepspagina en vraag je om toegang. Een moderator zal je toegang verlenen als uit je profiel duidelijk op te maken is dat je een radio amateur of SWL bent. Het beste werkt dit als je een nickname instelt met je callsign. De nickname stel je in Facebook in onder "About / Details About You / Other Names"

Om je aan te melden op de WWFF website (voor de agenda, je score en aanvragen van awards), klik je "register" op de WWFF hoofdpagina (in het linkermenu)

Vervolgens verschijnt er een WordPress inlogscherm. Vul hier je CALLSIGN als username in.
Als je dit scherm goed hebt ingevuld verschijnt er een WordPress scherm met "Registration Succesful".

Je ontvangt vervolgens een e-mail van de beheerder van de WWFF website met een wachtwoord. Als je niets ontvangt, check dan je spam folder in je mail-account. Overijverige filters willen dit soort automatisch berichten namelijk nog wel eens als spam markeren.

Met je username en je wachtwoord kun je inloggen op de WWFF website. Klik hiervoor op "Log in" in het linker menu op de website (ook zichtbaar in de rode cirkel op het plaatjes hierboven).

Eenmaal ingelogd kun je via het menu aan de bovenrand alle pagina's openen - zoals het award overzicht via Award / My Awards.


2 comments:

Anonymous said...

Hoi Lars ziet er mooi uit zo met het nederlandse stuk erbij. Verder ook erg blij met de laatste nieuwtjes op de site .
Hoop binnen kort me ervaringen te kunnen delen hier en in eventueel clubbldaden CQPA Electron Dkars .
gegroet Jan PD3JAG..

Unknown said...

Hallo Lars,

Prima verhaal.
Met deze informatie zou iedere OM foutloos een park moeten kunnen activeren en op de juiste manier afhandelen.

73+44
Harry
PA1H