Wednesday, April 28, 2021

PA44F, PAFF-0191, Veluwerandmeren, 28 april 2021

Een gebied dat in 2021 is toegevoegd aan de lijst is PAFF-0191 Veluwerandmeren. Dit is een gebied dat zich uitspreidt van Nijkerk (GLD) tot Kampen (OV). De zuidzijde van het gebied grenst aan de al vaker door mij geactiveerde Arkemheense Polder (PAFF-0044). PAFF-0191 bestaat grotendeels uit water. Binnen de grenzen van het gebied zijn echter een paar plekken te vinden waar met vaste grond onder de voeten een activatie kan plaatsvinden. Dat zijn een aantal eilandjes in de Randmeren maar ook het natuurgebied Delta Schuitenbeek. Dit gebied ligt tussen jachthaven Nulde en de Nijkerkersluis. Er zijn hier eilandjes aangelegd waar een enorme diversiteit is ontstaan aan planten en waterleven. Een ideale plek voor watervogels, die hier dan ook in groten getale aanwezig zijn.

Een auto parkeren kan bij het nabijgelegen recreatiestrand (betaald parkeren, € 3 euro voor een dagkaart). Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 700 meter lopen naar het Vogelkijkscherm Delta Schuitenbeek. Het pad ernaar toe is verhard maar zit dankzij een actieve kolonie konijnen vol met gaten.

Pad naar het vogelkijkscherm Delta Schuitenbeek

Het vogelkijkscherm zelf is gedeeltelijk overdekt en voorzien van bankjes. Ook zijn er zijn planken aan het scherm gemonteerd waarop eenvoudig de set-up kan worden geplaatst. Voor mijn activatie is gebruik gemaakt van een Kenwood TS-480sat. De stroomvoorziening daarvoor is een koffertje met daarin een LiFePo4-accu (12V25Ah). De gebruikte antenne was dit keer een linked dipole. 

Vogelscherm met antennes, "Make nature your shack !"
Rondom het kijkscherm is niet heel veel ruimte om antennes af te spannen: het gebruik van een (of meer) glasvezelmasten met endfed’s lijkt hier de meest praktische oplossing. Vanwege het ontbreken van paaltjes rondom het gebied is het meebrengen van een spanbandje of (parasol) grondpen om de mast in te zetten verstandig.

Deze eerste activatie duurde (van eerste tot het laatste QSO) net iets langer dan 1 uur. Er is alleen gebruik gemaakt van 7 en 14 MHz SSB. Op 40 meter kwamen er 64 amateurs in het log, op 20 meter waren dat er 40 waaronder ook drie stations uit de VS. In totaal werden er 26 DXCC’s gewerkt. Slechts 1 Nederlander wist dit keer het log te halen: Harry, PA1H.

Met een zonnetje, een temperatuur van 17 graden en een plekje uit de wind had de activatie zeker langer kunnen duren. Maar om het activeren van een gebied ook voor andere activators leuk te houden, is enige terughoudendheid in het aantal QSO’s per activatie verstandig vind ik. Daarom dus na de 100 QSO’s aangetikt te hebben gestopt met CQ te geven. Ik hoop dat de gegeven praktische informatie over de locatie anderen helpt om het gebied in de toekomst ook eens te activeren. Mocht activatie uitblijven, dan zal ik dit jaar zeker nog eens teruggaan naar dit watervogelparadijs.

73/44 Gert PA2LO

Locatie Vogelkijkscherm Delta Schuitenbeek (rode stip)
2 comments:

PA1H said...

Hallo Gert,

Dank voor het activeren van deze nieuwe referentie. De plaatjes en de informatie geven een goed beeld hoe je daar hebt gezeten.
Tot horens!

Harry PA1H

PA9CW, Tonnie said...

Leuk je verslag te lezen. Mooi plekje. Ook lekker beschut als het waait of regent. 73/44 PA9CW - Tonnie.