Sunday, May 21, 2023

PA0WBP/P, PAFF-0105, Aamsveen, 19 mei 2023

Wij heten Wim, PA0WBP, van harte welkom als nieuwe activator. Hier zijn eerste verslag.

Na verschillende Youtube filmpjes te hebben bekeken over het activeren van WWFF locaties, begon het me te kriebelen om er zelf ook eens aan te beginnen. Een fietskarretje dat 40 jaar werkloos in de schuur had gestaan knapte ik op om dit hiervoor te gaan gebruiken. Ik beschik niet over een compacte set dus moest er een flinke voedingsbron komen voor mijn FTdx10 en dat werd een 75Ah accu, een Bosch L5 008. Inmiddels had ik een 12 meter Spiderbeam aangeschaft en als antenne een Sigma LW-10. Er werd wel bij vermeld dat deze antenne een externe AT nodig had dus nam ik de FC-107 die bij mijn FT-107M hoort ook mee.

Met een totaal geschat gewicht van zo’n 45 kilo achter mijn fiets begon ik aan mijn eerste rit op 4 mei naar het Aamsveen, niet ver van mijn huis, zo’n 6 km. In het gebied vond ik een prachtige ruime plek waar ik mijn station in een klein half uurtje opbouwde. Voordat ik mijn eerste CQ kon roepen was er al belangstelling van wandelaars die toch best nieuwsgierig waren wat de bedoeling was van alles waar zij tegenaan keken. Wat ik niet kon weten was dat ik die middag meer met mensen zou praten die nabij me stonden dan met de radiozendamateurs op de banden. Het werd slechts 1 verbinding met Jan, PA3CXB die zich ook in het buitengebied ongeveer 1,5 km van mij vandaan bevond en aan het experimenteren was. Hij had inmiddels bezoek ontvangen van PA0JBX. Beiden kwamen mij bezoeken en er werden mij enkele tips voor een volgende keer gegeven waaronder het gebruik van een andere antenne. Kortom het was een leuke eerste ervaring en het was ook heerlijk genieten van de verschillende vogel geluiden…

Enkele dagen na de activatie bestelde ik een bouwpakket (10/20/40 EndFed antenne kit 250W incl. 1:49 aanpassing trafo) en bouwde deze. Na de antenne succesvol te hebben gekregen (SWR 1:1,1 op alle 3 banden) was het tijd om nogmaals naar het gebied af te reizen.

Dit gebeurde op 19 mei en voor de zekerheid had ik wederom de AT meegenomen maar die bleek overbodig te zijn. Dit keer ging het beter met de verbindingen, het vermogen dat ik gebruikte was 50W. Op de 20 meter werden 35 verbindingen gemaakt en eentje op de 40 meter, wel allemaal binnen Europa. Ook nu waren er weer belangstellende wandelaars en ook Jan verblijdde me wederom met een bezoekje en maakte nog even een foto toen ik actief was. Dit keer heb ik ervaren dat ik een volgende keer de opstelling zo moet zetten dat de zon niet op mijn scherm van de set schijnt waardoor het uitlezen van het S-rapport wat makkelijker zal gaan worden. Elke keer mag ik weer wat bij leren ...

Een volgende keer reis ik met de fietskar naar een ander PAFF gebied in de buurt.

73/44, Wim, PA0WBP


Locatie in PAFF-0105

Wim's fietskar


Operating ...


No comments: