Tuesday, October 17, 2017

PAFF-0048 door PF5X/p Ooypolder En Millingerwaard op 14 Okt 2017


Als gevolg van een bijzonder goede weersvoorspelling ben ik zaterdag 14 oktober naar de Millingerwaard gereden, onderdeel van PAFF-0048. Ik had op Google maps een mooie plek gevonden die per auto goed bereikbaar zou moeten zijn. Dat is waarschijnlijk ook zo, echter het bleek dat je er officieel niet in mag rijden (rond wit bord met rode rand), dus dat heb ik dan ook maar niet gedaan. Een eindje terug kon ik 20m vanaf de weg op een soort bouwverkeerpad staan net binnen het gebied. De wegbarrieres vormden een mooi bevestigingspunt voor mijn mast, zie foto's. Het is een populair wandel- en fietsgebied en ook kwamen er redelijk veel auto's langs (en weer terug dus). Het bleef bij enig staren naar mijn activiteiten ...
 
 

Ik had deze week een end-fed bouwpakket besteld en dat snel in elkaar gezet. Ik was wel benieuwd naar de performance. De manier van voeden heb ik overigens wat aangepast t.o.v. wat iedereen gebruikt. In mijn geval hou ik de 2 windingen galvanisch gescheiden en maak ik het koude einde van de hoog ohmige winding van de trafo 'koud' mbv een 1/4 golf counterpoise. Dit wordt geadviseerd door W8JI. De efficiency is wat beter en je hebt dan ook minder last van common-mode problemen op de mantel van de coax.
 
 De end-fed is natuurlijk een 'quick-deployable' antenne en eea. stond dus snel. Op 40m resoneerde de antenne op 6.8 MHz, een snelle berekening leerde dat er ongeveer 70cm af moest, dus 'knip' en voila, SWR nagenoeg 1. Op 20 en 15m was de SWR wat hoger, dus moest de tuner er aan te pas komen.

Het verschil met mijn 1/4 vertikaal op 40, en de dipool op 20m is minimaal, voor zover ik het in mijn geheugen kon vergelijken, nog los van het feit dat de condities niet bijster waren. Hoewel ... , T88UW en S21ZDC op 20m en na lang roepen een VK op 40m (in de Oceania CW contest). Tgv van de contest en een drietal DXpedities ben je als PAFF-ertje niet echt 'hot', dus moest ik deze keer met 61 QSOs tevreden zijn. 
 
 
Bedankt weer Enno voor jou verslag  en je activatie  en weer  graag tot de volgende
73'en 44  PAFFteam.

No comments: