Friday, August 18, 2017

Tips voor activators om de juiste locatie te vinden

Om als activator een succesvolle activatie te kunnen claimen moet je zorgen dat je aantoonbaar binnen het betreffende natuurgebied actief was. Dat gaat in veruit de meeste gevallen goed, maar af en toe valt een activatie af omdat de opstelling en/of OM deels of geheel buiten het gebied was. 


We hanteren voor de definitie van het gebied, de grenzen zoals die zijn vastgelegd door de WCPA (World Commission on Protected Areas). We hebben kaarten gemaakt waarin het gebied volgens de WCPA wordt aangegeven. Als activator moet je zorgen dat je met je station daarbinnen bent. Dit is gezien de omvang van de gebieden niet per se spannend maar wel wanneer je de grens opzoekt. 


Die keren dat het mis gaat, is het vrijwel altijd een activatie vanuit / naast de auto aan de rand van een natuurgebied. Niet ieder gebied kun je namelijk met de auto in en soms kun je er wel in, maar kun je je auto nergens kwijt. In die gevallen is het park dus niet vanuit de auto te activeren. Activators nemen in dat geval hun spullen lopend of op de fiets mee en kiezen een picknickplek of andere handige opstelplaats in het gebied. Mocht je om wat voor reden dan ook je auto nodig hebben, dan zul je een ander gebied uit moeten zoeken. Gebied met bekende opstelplek voor activatie met/bij auto
In gebieden waar het mogelijk is om vanuit of bij de auto te activeren, is dat vaak al door iemand uitgezocht en de gekozen plek vind je terug op de PAFF online kaart. Kies je zo'n gemarkeerde "P", dan weet je dat je goed zit. Is dit nog niet uitgezocht of wil je een andere plek gebruiken, kijk dan goed op het kaartmateriaal dat we speciaal voor PAFF gemaakt hebben. Dit kan via je PC en ter plekke ook op je smartphone. 

PAFF kaart via je PC 

  1. We hebben een online kaart waar je alle gebieden kunt vinden. Hierop zijn ook bekende opstelplekken aangeduid. Vanwege beperkingen van Google Maps is de kaart gesplitst in drieen: Noord-NederlandMidden-Nederland, Zuid-Nederland.
  2. We hebben per gebied een downloadbaar bestand dat je kunt openen in Google Earth. Op die manier kun je het gebied vanaf je PC verkennen. Die kaarten vind je in de tabel op deze pagina
PAFF kaart via je smartphone 
Als je een beetje handig bent met je smartphone dan kun je gebruik maken van de downloadbare kaarten die we speciaal voor PAFF hebben gemaakt. Die kaarten vind je in de tabel op deze pagina
Met de juiste App op je telefoon kun je dan de plattegrond van het gebied zien en je eigen locatie. Een ideale manier om ter plekke nog te controleren of je locatie klopt.

Apps die je kunt gebruiken om de kaarten op je telefoon te openen:
  • Android: MAPinr of KMLZ to Earth Explorer (die laatste vereist ook Google Earth op je telefoon)
  • iPhone: KML & KMZ Viewer (tip van PA1H)

Mocht je twijfelen over een locatie neem dan tijdig contact met ons op voor een check.

No comments: