Wednesday, March 24, 2021

PA44FF vanuit PAFF-0192

Al jaren ga ik richting Deelen (ten noorden van Arnhem) als ik antennes wil testen. Er is daar een rustig picknickveld met voldoende ruimte om antennes op te zetten. Sinds afgelopen zaterdag is dit veld onderdeel van het PAFF-programma nu de Veluwe als PAFF-0192 is opgenomen.

Een mooie reden om dit weekend wat te gaan testen en tegelijk dit gebied te activeren. Er viel wel wat te testen want ik was benieuwd wat het verschil in de praktijk is tussen mijn hexbeam en inverted V dipool. De hexbeam vraagt wat meer tijd en moeite en ik ben heel tevreden met de resultaten maar had 'm nog nooit A/B getest tegen een eenvoudige dipool.

Daarnaast wilde ik nog wat optimaliseren aan mijn inverted V en had ik al een tijdje een nieuwe USB interface liggen die ik nog niet in het veld had ingezet. 

Aangekomen bij mijn altijd rustige testveld zag ik wat mensen en balonnen. Hmm.. Vreemd.
Er bleek iemand 50 te zijn geworden en dat buiten te willen vieren met een grote groep mensen. Zul je altijd zien.

Ik vond een ander hoekje wat iets minder ideaal is omdat daar de inverted V al snel in de bomen vast komt te zitten maar het lukte om zowel de 18m spiderbeam mast met dipool op te zetten als mijn hexbeam.

Spullenboel met spiderbeam mast op de achtergrondHexbeam opgesteld aan mijn auto

De eerste twee uur was ik vooral bezig met testen. Ik had de (multiband) inverted V ingesteld op 20m en de hexbeam stond richting N-Amerika. Door met een antenneschakelaar te werken kon ik goed zien en horen wat het verschil tussen de antennes is op verschillende afstanden en richtingen - bij mij en bij de tegenpartij. Binnen Europa was de hexbeam in de hoofdrichting tot 2 s-punten sterker. De inverted V was tot 2 s-punten sterker bij stations die binnenkwamen op de achterzijde van de hexbeam. Stations daar tussenin (aan de zijkant van de hex) kwamen min of meer even sterk door op beide antennes.

Die 2 s-punten komt wel aardig overeen met de theorie over 1 element vs 2 elementen.

Opvallend genoeg was het verschil op DX groter. Dit heeft ws te maken met de verschillen in het verticale stralingspatroon van de antennes. Richting NA was het verschil tot 4 s-punten waarbij stations helemaal wegvielen als ik op de inverted V overschakelde. 

Voor een WWFF activiteit heb je met chasers uit alle hoeken te maken dus een omni-patroon is wel zo fijn. Deze ervaring leert dat de hex binnen EU niemand uitsluit en voor DX flinke waarde toevoegt (en dat is wel zo leuk in een WorldWide programma). 

Na die twee uur had ik veel inzicht verzameld maar nog maar weinig chasers gewerkt: 57 stuks. Een nogal lage rate voor een PAFF activiteit. Ik besloot mijn laatste uur te gebruiken om te focussen op volume. Ik ging daarvoor naar 80 (short skip) en 40 (veel). Op beide banden waren de signalen hard en vooral op 40m was het goed druk.

Hoe dat zo klinkt op 40m als het druk is hoor je in het clipje hier (voor de video even zonder koptelefoon):: 


Dat laatste uur bracht nog 126 extra QSOs in het log waarmee het totaal uitkwam op 183 QSOs met 37 DXCC. 18 QSOs waren met N-Amerika waarbij TI2 de opvallendste was van deze activatie.

 


2 comments:

PE4BAS, Bas said...

Mooi stukje Lars. Erg interessant dat de hex toch wel tot zo een 4 s-punten beter is als een inverted-V. Zoals je misschien weet werk ik op hetmoment bijna altijd met de inverted-V. De vertical boven op mijn mast is op 20m net zo goed ongeveer (geen verschil). Ik zou graag een richtantenne (5 bands) in de mast willen hebben. Maar zover is het nog niet...In het verleden we de HF5B mini 5 bands geprobeerd maar dat gaf weinig verschil. Een hex beam is bij mij geen optie. Leuke activatie daar met een hoop respons hoor ik wel. 73, Bas

PH0NO said...

Dank Bas. Vond ik ook opvallend - dat verschil in signaal op lange afstand. Dat zorgt ervoor dat sommige verbindingen wel lukken die anders niet lukken. Bij 2 s-punten is dat al zo als stations richting de SNR-grens gaan natuurlijk maar het was nog iets dramatischer.
Ik zou nog wat meer moeten testen om te zien of dit een consistent beeld is en of het nog aan antennes van de tegenpartij ligt. Dat vreet alleen teveel tijd van de beperkte /P-tijd die ik heb. 73, Lars