Sunday, July 8, 2018

PF9W's eerste PAFF activatie op 1 Juli 2018 vanuit PAFF-0139 Leudal


Mark zocht eigenlijk informatie over WWFF in verband met een tripje naar Luxemburg welke hij wilde gaan maken deze zomer, en eventueel wilde combineren met een Flora Fauna of SOTA activiteit:

Al snel kwam ik op de site van PA-FF.nl uit, waar gelukkig duidelijk alle informatie op stond die ik nodig had over Flora Fauna activiteiten. Als leek is de informatie begrijpelijk opgesteld en zou het moeten lukken om succesvol een Flora Fauna referentie te activeren.

Bij de nieuwtjes zg ik dat het Leudal gebied, PAFF-0139 sinds mei dit jaar als Flora Fauna referentie meetelde. Daar dit om de hoek ligt, en nog niet geactiveerd was, leek het me leuk om dit als eerste te doen. Dus snel een plan gemaakt hoe dit binnen een halve week te realiseren. 

Ik heb geen portable apparatuur; althans, niks lichtgewicht en klein. Maar omdat ik een plek met de auto had uitgezocht, was dit geen probleem. Het volgende ging mee op zondag 1 juli: Yaesu FT950, MFJ rolspoeltuner, MB Quart headset met voetpedaal, laptop om te loggen en als stroombron 2x 100Ah semi tractie accu en een omvormer naar 220V voor de laptop. 


De antenne's: een 1:9 endfed van 14m lengte met flink wat RG213 en choke als tegencapaciteit en een inv vee met 80m spoel, werden op een aluminium mastje van 7 meter hoogte geknoopt. 


Om 6.30 was ik op locatie, om 7.30 QRV. Op 80m had ik een S9+ ratel staan, op 40m een S7 en vanaf 20m was het S3. Ik heb enkele contacten op 40m gemaakt en de rest op 20 en 17m. Veel hoger gingen de banden helaas niet open. Om 12.30 uur heb ik opgeruimd, en had ik ongeveer 70 phone contacten in het log gezet. Wat verbrand door de zon, het was die dag ongeveer 30 graden en ik had geen schaduw, en lekgestoken door muggen en wat jeuk van de brandnetels huiswaarts gekeerd met een goed gevoel over mijn eerste activatie. Het log is diezelfde avond nog weggegaan naar de coördinator. 

Omdat ik het jammer vond dat 40 en 80m amper aan bod waren gekomen, en daardoor de stations dichtbij huis weinig kansen hadden gehad, besloot ik dinsdag 3 juli weer terug te gaan in de avond. 's Maandags heb ik gekeken hoe het kon, dat ik zoveel QRM had. Dit bleek van mezelf af te komen, door een ground loop van de inverter samen met de rest van de apparatuur. Met behulp van wat extra massa draden tussen de verschillende apparaten, en wat ferrietkernen om de voedingskabels, werd de QRM op alle banden S1. Met deze oplossing kon ik dinsdags met een gerust hart terug.

Dinsdagavond was ik om 19.30 ter plekke, en om 20.00 uur QRV. Helaas zat 80m vol met QRM en QSB, dit keer op de band zelf. Ook mijn tegenstations hadden hier veel last van. 40m was nog enigszins te doen. Op deze twee banden heb ik me geconcentreerd, en heb ongeveer 35 QSO's in phone gelogd van 20.00 uur tot 23.00 uur. Halverwege heb ik de endfed ook erbij gehangen, ik merkte dat het hiermee soms beter ging als op de inverted vee. In het donker heb ik opgeruimd, wat best tegenviel. De temperatuur was aangenaam met nog ongeveer 22 graden in de late avond. De muggen hadden ook weer fiësta dankzij mijn aanwezigheid.
Al met al vond ik het een leuke eerste ervaring met een flora fauna activatie. De website legt het in duidelijke taal uit wat men dient te doen. De rest doet de coordinator van PAFF voor je. Van de meeste tegenstations merkte ik dat het hun expliciet om de FF referentie ging, er is dus genoeg vraag naar activaties.
73'en 44
Mark PF9W

No comments: